Het wordt vies op de Heuvelrug...

HEUVELRUG Komende donderdag besluit de gemeenteraad waarschijnlijk tot het niveau ‘minimale variant’ voor het onderhoud van en vervangingsinvesteringen in de openbare ruimte. Ze wil alleen nog onderhouden en (vervangings)investeren wat wettelijke verplicht is, op niveau C.

Niveau C is de wettelijk minimale variant, een laag niveau waarbij wordt geaccepteerd dat de openbare ruimte op meerdere plekken vies en onverzorgd is, waarbij vervanging pas aan het einde van de levensduur plaatsvindt en er net geen kapitaalvernietiging ontstaat.

Daarnaast heeft de gemeente zelf een nog lager niveau ontwikkeld, niveau C-, voor het beheer waarvoor het minimale niveau niet verplicht is. Zo heeft de gemeente al eerder besloten om minder speeltoestellen en speeltuinen in stand te houden.


In 2012 is nog voor gekozen om winkelcentra, parel- en parkgebieden te onderhouden op niveau B, waarbij de openbare ruimte schoon en redelijk verzorgd is en vervanging tijdig plaatsvindt. In de nieuwe plannen is er echter geen geld meer beschikbaar en wordt ook het onderhoud voor deze gebieden ook verlaagd naar niveau C.

De gemeenteraad besluit aanstaande donderdag 11 juni 2020 over het voorstel. Bron: gemeente Utrechtse Heuvelrug