Brief van burgemeester Frits Naafs aan ondernemers in de detailhandel en de horeca


Beste ondernemer, bedrijfsmanager,

Tijdens de persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Deze maatregelen treffen u als ondernemer. Graag vragen we daarom met deze brief uw aandacht voor de verscherpte coronamaatregelen die vanaf 29 september gelden.

We begrijpen dat de afgelopen maanden lastig waren en veel aanpassingsvermogen vroegen. We hebben uw inspanningen gezien, we waarderen ze enorm en willen u daarvoor bedanken.

In de zomer zijn we weer gewend geraakt aan meer bewegingsvrijheid en minder strenge regels. En dat was fijn. Helaas kwam hiermee het virus al snel weer volop terug. Eerst in de grote steden, maar inmiddels ook in de rest van het land. In twee weken tijd is het aantal besmettingen zo snel opgelopen, dat er sprake is van een tweede golf. Er zijn nu scherpere maatregelen nodig om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Die de kans op grote drukte beperken en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen verminderen, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

We zijn allemaal wel klaar met het virus. Het duurt veel langer dan we verwacht en gehoopt hadden. Mensen vinden het lastig om zich blijvend aan de coronamaatregelen te houden en dat is ook begrijpelijk. Ook voor u als ondernemer is en blijft het een uitdaging om vol te houden. Niet alleen met de inrichting van uw bedrijf, maar ook met het aanspreken van klanten op hun gedrag. Dat is niet makkelijk en soms ook echt onplezierig. Maar als iedereen zich aan de basisregels houdt, dan kunnen ook de kwetsbare inwoners veilig hun inkopen doen. Wat vragen we aan u?

Voor de detailhandel
De detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden, waarbij het maximum aantal klanten van belang is. In overleg met de brancheorganisaties wordt, op basis van de lokale situatie, invulling gegeven aan de verplichting voor grotere winkels in de levensmiddelenbranche om 2 keer per dag een uur alleen voor ouderen en kwetsbare mensen open te zijn. Supermarkten zorgen weer voor ontsmette winkelwagentjes.

Voor de horeca
Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 uur inloop, om 22.00 uur moet de zaak gesloten zijn. Afhaalrestaurants mogen conform de afgegeven vergunning geopend blijven, maar na 22.00 uur geen alcohol meer verkopen.

Reserveren is verplicht. Dit mag vooraf of aan de deur. Voor de horeca is een gezondheidscheck en een vaste zitplaats verplicht en moet u bezoekers vragen zich te registreren.

Doorstromende bezoekers
Bij binnenruimtes waar bezoekers doorstromen, zoals in bibliotheken en musea, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak. Hierover vindt overleg plaats met onder meer de culturele sector.

Heeft u vragen of problemen? Neem dan contact op met onze relatiemanager bedrijven Joke van Grootveld of met onze projectleider economische ontwikkelingen Mark Marshall. U bereikt hen telefonisch via (0343) 56 56 00 of via de e-mail ondernemers@heuvelrug.nl.

Alleen samen, krijgen we corona onder controle Alle maatregelen zijn terug te vinden op www.rijksoverheid.nl/corona. Als burgemeester vraag ik u om de aangescherpte maatregelen strikt na te leven en waar nodig, nog beter uit te leggen aan uw klanten. U levert als ondernemer een belangrijke bijdrage en daar zijn onze inwoners en ben ik u dankbaar voor. Onze boa’s en politie ondersteunen daarbij door in wisselende samenstelling toezicht te houden. Laten we de komende drie weken samen ons uiterste best doen om het tij te keren en zo te voorkomen we dat de economie compleet op slot gaat.

Ik reken weer op u en wens u het beste!

Met vriendelijke groeten,
Frits Naafs
Burgemeester gemeente Utrechtse Heuvelrug