Creativiteit spatte eraf tijdens Wens voor het Hens


WOUDENBERG Ruim 40 mensen waren afgekomen op de bijeenkomst '
Een wens voor het Hens’, waarin de Partij voor de Dieren werkgroep Woudenberg aandacht wilde schenken aan het Henschotermeer, het bijzondere karakter ervan en het belang van het behoud van het meer in al haar schoonheid. Dit alles in het licht van de nieuwe bestemmingsplannen die begin maart in de raadscommissie in Woudenberg worden besproken.

Jesseka Batteau (Statenlid Partij voor de Dieren Provincie Utrecht) praatte de aanwezigen bij over de stand van zaken rondom de nieuwe bestemmingsplannen en de tot dan toe uitgevoerde acties. Deze plannen houden een flinke uitbreiding van de bebouwing aan het meer en van de recreatieve functies in, die de unieke uitstraling van dit prachtige meer voor altijd zullen veranderen. Vervolgens was het woord aan natuurgids en wandelcoach Hanna Pol. Zij gaf een mooi overzicht van de dieren die rondom het Henschotermeer leven en bijzondere planten die daar voorkomen. Zo leven er onder andere dassen, reeën, vossen, hazen en is er ook een zeldzame boommarter waargenomen. Vogels als de bosuil, ransuil (rode lijst van kwetsbare vogels), buizerd, wespendief en sperwer nestelen ook rondom het Hens of zelfs op het eiland.
Na deze voordrachten ging iedereen zelf aan de slag om een Wens voor het Hens te schrijven of te tekenen. Het tekenen werd begeleid door het tekencollectief Huis van Betekenis. Op een grote tekening van het Henschotermeer konden wensen vanuit verschillende (dieren)perspectieven worden ingevuld. Ook was het mogelijk plaats te nemen in een luie stoel om je verhaal te delen. Dit werd dan samen met een profielschets van de geïnterviewde opgetekend. Anderen gingen zelf aan de slag op uiteenlopende formaten papier en met diverse typen materialen. Naast het tekenen werd er driftig geschreven. Persoonlijke herinneringen werden beschreven, Haiku’s bedacht en gedichten gecomponeerd. Aan het einde van de avond werden enkele wensen onder het genot van een drankje voorgedragen. 


A
lle creaties werden daarna in de speciaal hiervoor gemaakte brievenbus gestopt. Deze staat nog tot eind januari in zowel het Cultuurhuis in Woudenberg als in het gemeentehuis in Doorn. Voor de categorie kinderen tot 12 jaar is er een prijs voor de mooiste bijdrage. Zet daarom je leeftijd en contactgegevens op de achterkant. Voor diegenen die digitaal willen insturen, dat kan natuurlijk ook via woudenberg@partijvoordedieren.nl. Alle bijdragen worden gebundeld en aangeboden aan de gemeente Woudenberg om mee te nemen bij haar besluit over de plannen voor het Henschotermeer