Oorzaak zeer grote brand Kleinloolaan-Nijendal niet te achterhalenDRIEBERGEN In de vroege ochtend van zaterdag 30 december 2023 heeft er een zeer grote brand gewoed aan de Kleinloolaan-Nijendal in Driebergen-Rijsenburg. De brand heeft zich vanuit de Stomerij en Wasserij (Kleinloolaan 23) uitgebreid naar de aangrenzende panden.

Om 05.11 uur kwam een 112 melding binnen bij de gemeenschappelijke meldkamer. Rond 05.20 uur was de eerste brandweereenheid ter plaatse. Vanwege de enorme omvang van de brand hebben de operationele hulpdiensten even voor 6 uur opgeschaald naar GRIP 1. Hierin speelden o.a. de omvang van de brand, de rookontwikkeling, ontruiming en het effectgebied (vuurwerk, 150KV verdeelstation, meldkamer Landelijke Eenheid en de snelweg A12) een rol.

Hulpdiensten hebben groots ingezet om overslag naar het vuurwerkverkooppunt en de daarbij behorende vuurwerkvoorraad te voorkomen. In de loop van de ochtend is een bouwkundige inspectie aan en in dit pand uitgevoerd. De aanwezige veiligheidsvoorzieningen in het pand van de opslag bleken goed te hebben gefunctioneerd.

Bij aanvang van de brandbestrijding is gebruik gemaakt van de brandkranen in de directe omgeving. Het bluswater is ingezet op de gasflessenopslag van de bouwmarkt en het vuurwerkverkooppunt. Vanwege de branduitbreiding naar de aangrenzende panden, bleek de bluswatercapaciteit van de brandkranen niet meer toereikend. Aanleg van een transportleiding van 2,5 km naar de Langbroeker Wetering heeft gezorgd voor het noodzakelijke bluswater.

Rond 10.30 uur was de brand onder controle en kon de brandweer starten met nablussen. Aan het einde van de middag, rond 17.00 uur, zijn de werkzaamheden van de brandweer afgerond. Bij brand zijn ondermeer dertien brandweerkorpsen uit omliggende gemeenten ingezet.

Vanwege de rookontwikkeling is in een vroeg stadium een aantal woningen ontruimd. Ongeveer 37 onwonenden hebben gebruik gemaakt van zogenoemde buren- en/of familiehulp in de directe omgeving. Tien personen zijn opgevangen in kinderboerderij ’t Woelige Nest. Hier zijn zij door de gemeente voorzien van een ontbijt met een warme kop koffie en/of thee. De meeste bewoners konden rond 10.00 uur 's ochtens terug naar hun woning. Drie personen, die boven de stomerij en wasserij woonden, zijn door de gemeente opgevangen en (tijdelijk) ondergebracht in een hotel en medisch nagekeken door de ambulancedienst en en inmiddels ondergebracht in een bungalow op een recreatiepark binnen de gemeente. Wethouders Jorg en Haaxma hebben 2 januari 2024 gesproken met de getroffen ondernemers om te kijken hoe de gemeente hen kan ondersteunen.

Het team brandonderzoek van de Veiligheidsregio Utrecht heeft samen met de betrokken verzekeringsmaatschappij onderzoek gedaan naar het ontstaan van de brand. Doordat het pand volledig is uitgebrand en de destructieve wijze van de nablussing kan geen uitsluitsel over de oorzaak worden gegeven. Bron: Gemeente Utrechtse Heuvelrug