Omgebouwde kerk in Doorn duurzaamste huis van Nederland


DOORN De woning van Margreet van Klaveren en Ruben Reinderman uit Doorn is uitgeroepen tot het duurzaamste huis van Nederland in de prijscategorie 'Woningen vóór 1945, oppervlakte groter dan 150 m2'. Dat maakte de vakjury van de verkiezing 'Duurzaamste Huis van Nederland' bekend tijdens het landelijke verkiezingsevent in Ede vrijdagavond. Ook de winnaars van de andere vijf prijscategorieën werden deze avond onthuld. Zij ontvingen elk het bronzen huis en een geldprijs ter waarde van 250 euro. De organisator van de verkiezing is de Nationale Duurzame Huizen Route.

Het doel van de verkiezing is om de huiseigenaren de welverdiende waardering te geven voor hun prestaties en om hun verhalen breed onder de aandacht te brengen. In totaal streden 98 huiseigenaren om de titel 'Duurzaamste Huis van Nederland'. Zij hebben allemaal op hun eigen manier hun woning verduurzaamd.

Op basis van het bouwjaar en de grootte zijn de 98 huizen verdeeld in zes verschillende categorieën. De vakjury lette bij haar keuze onder meer op: materiaalgebruik, energieverbruik, en opschaalbaarheid.

Van kerk tot energiezuinige woning
Jurylid Jochem Essink (Rabobank) legt uit waarom het huis van Margreet en Ruben (een voormalig kerkgebouw) uit Doorn eruit sprong: "We zijn als jury gecharmeerd van het verhaal van deze woning in Doorn. Het betreft een monumentale kerk die op een duurzame manier is omgebouwd tot woning. Een fantastische herbestemming, waarbij over alles is nagedacht. Deze woning laat zien dat het mogelijk is om een monumentaal pand te renoveren tot aardgasvrije woning met label A+++, met behoud van haar charme."

Klaar voor de toekomst
Huiseigenaren Margreet van Klaveren en Ruben Reinderman zijn erg blij met hun prijs. "Het voelt echt als een waardering voor ons werk. We vinden het ook leuk dat we andere mensen kunnen inspireren. Onze drijfveer om te gaan verduurzamen? Het idee dat je klaar bent voor de toekomst. Er valt natuurlijk nog genoeg te doen, maar stapje voor stapje komen we dichter bij ons einddoel."

De woningen van de winnaars zijn te bezoeken en te bekijken op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route: www.duurzamehuizenroute.nl

Over de verkiezing
Eén keer in de twee tot drie jaar wordt de  'Duurzaamste Huis van Nederland' gehouden. De verkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Rabobank en door de provincies Gelderland, Fryslân, Flevoland en Drenthe.­­