6 juli | Peuken rapen tijdens Plastic PeukMeuk 2024


DRIEBERGEN Op zaterdag 6 juli is het Plastic PeukMeuk in Nederland. In het hele land komen opruimhelden dan in actie om peuken te rapen én te tellen, van Amsterdam tot Apeldoorn en van Vlissingen tot Vlieland. Dat is broodnodig, want het sigarettenfilter is met afstand het meest gevonden en giftigste stuk zwerfafval. Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat één enkele peuk tot 1000 liter water kan verontreinigen. Dagelijks belandt er op de Nederlandse straat en in de natuur een vrachtwagenlading vol aan peuken. 

PeukMeuk wordt al sinds 2019 georganiseerd door het Plastic Peuken Collectief, met Het Peukenmeisje Bernadette Hakken als boegbeeld. Dit jaar komen in meer dan 50 Nederlandse steden en dorpen en ook in het buitenland rapers in actie die zo een politieke oplossing willen afdwingen. De beweging groeit, maar dat geldt ook voor het aantal gerapporteerde peuken: vorig jaar stond de teller na de actiedag op 600.000 peuken, dit jaar verwacht de organisatie die trieste score ruimschoots te overtreffen.

In Nederland worden elk jaar zo’n 10 miljard sigaretten verkocht. Naar schatting belanden twee op drie peuken niet in de asbak, maar op straat, in de natuur of in het water. Ze zijn klein maar absoluut niet onschuldig. Bijna alle sigarettenfilters zijn gemaakt van celluloseacetaat, een kunststof die uit elkaar valt in vervuilende microplastics. Daarnaast lekt een peuk enorme hoeveelheden toxische stoffen die het bodem- en waterleven verstoren. De sigarettenfilter is, in aantal, de grootste vorm van plasticvervuiling wereldwijd.

In Driebergen organiseert de Partij voor de Dieren zaterdag 6 juli een opruimactie in Driebergen, vanaf 10 uur bij Albert Heijn aan de Hoofdstraat. Aanmelden: https://utrechtseheuvelrug.partijvoordedieren.nl/aanmelden-cleanup-driebergen-juli-2024