Agrariërs rond de Utrechtse Heuvelrug opgelet: experimenteer dit najaar voordelig met agroforestry op jouw bedrijf!


HEUVELRUG Natuur en Milieufederatie Utrecht en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ondersteunen sinds 2023 verschillende agrariërs bij het experimenteren met agroforestry. Voor het najaar van 2024 hebben we nog middelen om twee extra agrariërs in de gemeentes Amersfoort, Baarn, Soest, Leusden, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, De Bilt, Rhenen, Veenendaal en Zeist te helpen. Meedoen aan deze actie kost agrariërs €2.000. Voor dit bedrag krijgen deelnemers een agroforestry proefperceel ter waarde van €12.000. Daarnaast worden agrariërs ontzorgd bij het ontwerpproces, de vergunningsaanvragen en de aanleg. Tijdens het hele proces krijgen ze begeleiding van experts, ook na de aanplant. Daarnaast is er tijd en ruimte om ervaringen uit te wisselen met andere agrariërs uit de regio, die ook dit jaar agroforestry proefpercelen aangelegd hebben. In het voorjaar van 2024 legde de Natuur en Milieufederatie Utrecht al twee proefpercelen aan, bij boerderij De Oude Ruif in Stoutenburg en bij boerderij Het Binnenveld in Rhenen.


Agroforestry is een duurzaam landbouwsysteem waarin houtige gewassen zoals notenbomen en bessenstruiken gecombineerd worden met akkerbouw of veeteelt. Het heeft verschillende voordelen voor agrariërs. Ten eerste is het een mooie aanvulling op het bestaande bedrijf: veel agrariërs kiezen ervoor om het fruit en de noten te verkopen, wat extra bezoekers naar hun boerderij trekt en zo voor extra inkomsten zorgt. Daarnaast zijn de fruit- en notenbomen een aantrekkelijke aanvulling op het erf, waardoor het een fijnere plek wordt om te bezoeken voor burgers én een fijne plek om te werken voor personeel. Ook neemt het dierenwelzijn op de boerderij toe. Kippen vinden het heerlijk om tussen deze struiken te scharrelen en koeien gebruiken de bomen tijdens hete zomers als schaduwplekken.  

Twee agrariërs doen al mee aan het traject in het najaar, en er zijn dus nog twee plekken vrij. "Ik heb veel zin om samen met vier agrariërs uit de Utrechtse Heuvelrug regio aan de slag te gaan met hun agroforestry experiment. Tot nu toe is het met de andere deelnemers een succesvol project geweest, dat niet alleen tot concrete resultaten leidt, maar ook gewoon leuk is om te doen. Het project geeft agrariërs weer nieuwe energie en ideeën en ruimte om hier mee te experimenteren. Wij helpen ze met het uitzoekwerk en zorgen voor onderlinge uitwisseling met andere boeren. Neem vooral contact met me op als je meer wil weten, ik sta je graag te woord!" Aanmelden kan door projectleider Isabel Kruisheer te contacteren via i.kruisheer@nmu.nl of 06 48 407 689. Aanmeldingen worden op basis van binnenkomst beoordeeld, dus wees er snel bij als je interesse hebt.