4 maart klimaatalarm Extinction Rebellion bij gemeentehuis DoornDOORN  Maandag 4 maart laat de jongste afdeling van XR, Extinction Rebellion Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg, voor het eerst van zich horen tijdens het luchtalarm van maandag 4 maart voor het gemeentehuis van Utrechtse Heuvelrug in Doorn. 

Als het luchtalarm klinkt zullen lokale rebellen met een zogenaamde die-in, op de grond liggen als voor dood, aandacht vragen voor de klimaatcrisis die zeker ook in deze regio merkbaar haar sporen achterlaat. Voorafgaand aan het luchtalarm wordt er een korte speech gegeven waarin de rebellen te kennen geven dat de sirene niet alleen klinkt om het systeem te testen maar het een echt alarm voor het klimaat. Meedoen met de actie? Sluit om kwart voor twaalf aan bij de actie voor het gemeentehuis in Doorn.

Extinction Rebellion (XR) is een internationale klimaatbeweging die haar oorsprong vindt in het Verenigd Koninkrijk al waar het met kleine en grote acties aandacht vraagt voor de klimaatcrisis. Ook in Nederland is XR actief in regionale afdelingen. XR geniet landelijke bekendheid door de grote acties bij bijvoorbeeld Tata-steel, Schiphol en andere luchthavens, de actie tegen Fossiele subsidies o.a. op de A12 en de actie tegen fossiele financiering die zich tegen ING bij de ING kantoren en op de A10. Naar aanleiding van eerdere acties is de klimaatcrisis uitgeroepen en hebben de grootste pensioenfondsen zich teruggetrokken uit de fossiele industrie. 

Extinction Rebellion (XR) eist een rechtvaardige transitie die de behoeften en stemmen van degenen die het meest getroffen worden door de klimaatcrisis centraal stelt en degenen die het meest verantwoordelijk zijn voor ecologische verwoesting ter verantwoording roept. Welke andere acties in de regio Extinction Rebellion Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg in petto heeft wordt nog niet bekend gemaakt.