23-24 februari - Duizenden gratis bomen oogsten in ‘stormbos’ LeersumLEERSUM - Op 23 en 24 februari gaan tientallen vrijwilligers in Leersum duizenden jonge boompjes oogsten, die spontaan zijn opgekomen nadat een valwind in 2021 een deel van het bos platlegde. De oogstdagen zijn een initiatief van Meer Bomen Nu, in samenwerking met Staatbosbeheer. De ‘zaailingen’ worden met wortel en al uitgegraven en gratis uitgedeeld aan iedereen die ruimte heeft om ze te planten.

Op 18 juni 2021 was er een enorme valwind in Leersum: grote stukken bos met eeuwenoude bomen waaiden volledig om. Zo ook de beukenlanen pal naast de bekende Uilentoren in het dorp. Langs deze paden komen nu bijzonder veel verschillende zaailingen op, die decennialang lagen te wachten tot zij door de storm ineens volop licht en voeding kregen om te ontkiemen.

Op vele plekken in het omgewaaide bos mogen de zaailingen gewoon hun gang gaan. Zij zijn het bos van de toekomst. Omdat Staatsbosbeheer echter de eeuwenoude laanstructuur op deze plek wil behouden, zijn langs de paden nieuwe laanbomen geplant en moeten de spontaan opgekomen zaailingen hier ruimte maken. Door deze jonge boompjes niet weg te maaien, maar met vrijwilligers uit te graven en elders te herplanten, zorgt de actie voor duizenden gratis bomen in de omgeving.

Help zelf mee
In het gebied waar geoogst mag worden, staan vele zaailingen. Tijdens een verkennende ronde van de boswachter en de regiocoördinatoren van Meer Bomen Nu, werden al tientallen verschillende soorten gespot. Een bijzonder soortenrijk gebied, met een uitzonderlijke kans om te oogsten. Daarom roept Meer Bomen Nu iedereen uit de wijde omgeving op om te komen helpen. Het doel is om met tientallen vrijwilligers op 23 en 24 februari aan de slag te gaan, tijdens een gezellige oogstdag, waarbij de organisatie zorgt voor koffie, thee, wat lekkers en lunch! Om dat goed voor te bereiden, vragen de organisatoren om aan te melden via de site:

Aanmelden oogstdag vrijdag: https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/2061
Aanmelden oogstdag zaterdag: https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/2062

Over Meer Bomen Nu
Meer Bomen Nu verplant kansarme zaailingen naar kansrijke plekken. Elke boom maakt jaarlijks honderden zaailingen aan. Denk aan alle eikeltjes die op de grond vallen en uitgroeien tot jonge eiken. De meeste hiervan overleven het niet, omdat ze groeien op plekken waar ze niet groot mogen of kunnen worden. Ze krijgen bijvoorbeeld te weinig licht, of zoals hier in Leersum: staan langs het pad waar ze worden weggemaaid. In samenwerking met boswachters, groenbeheerders en landgoedeigenaren oogst Meer Bomen Nu deze zaailingen en delen ze de jonge boompjes uit voor een tweede kans.

De campagne van Urgenda loopt nu voor het vierde jaar en zorgde al voor ruim anderhalf miljoen verplante bomen. Zodra de bomen geoogst zijn, worden ze tijdelijk opgeslagen in ‘bomenhubs’, tot ze tijdens een uitdeeldag gratis worden uitgegeven aan iedereen die er plek voor heeft. Hier krijgen ze hun tweede kans om uit te groeien tot een volwassen exemplaar. Een goedkope, duurzame én leuke manier voor meer bomen in Nederland!