Hondenpoep grootste bron van irritatie, zegt 62% van de buren


Sigarettenpeuken, snoepverpakkingen, plastic tasjes, drankblikjes en etensresten slingeren het meest rond in de buurt, blijkt uit een onderzoek van Nextdoor.. In de aanloop naar de Landelijke Opschoondag op zaterdag 23 maart vroeg het platform naar de mening van zijn gebruikers over de netheid van zijn of haar buurt. En wat blijkt? Ongeveer de helft (47%) van Nederlandse buren vindt zijn buurt niet schoon. Tijd om komende zaterdag de handen uit de mouwen te steken!

Top 5 meest gevonden afval en ergernissen
Dat we ons behoorlijk druk maken over zwerfafval blijkt: meer dan twee op de drie buren (69%) ergert zich eraan. Welk type afval wordt het meest gevonden wordt, en welk is het meest hinderlijk? Je vindt de top 5 hieronder:


Opruimactie organiseren?
Meer dan twee op de drie (69%) vindt dat de verantwoordelijkheid van het opruimen van zwerfafval zowel bij henzelf en de buren als bij de gemeente ligt. Een gedeelde inspanning dus. Maar liefst 78% geeft dan ook aan weleens zwerfafval op te ruimen in de buurt, en hetzelfde percentage (78%) vindt dat een schone buurt bijdraagt aan een betere band met de buren. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat een kleine meerderheid (53%) niet weet hoe ze een gezamenlijke opruimactie moeten organiseren.