Wolf op de Utrechtse Heuvelrug

Bron: BIJ12

HEUVELRUG De wolf is een beschermde diersoort. Dat betekent dat het doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven verboden is. Provincies zijn verantwoordelijk om via het Rijk aan Europa te rapporteren hoe de wolvenpopulatie zich ontwikkelt. BIJ12 verzorgt dit namens de gezamenlijke provincies.

De eerste wolf vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe. In ons land leven op dit moment 9 wolvenroedels. 7 hebben hun territoria op de Veluwe, 2 andere leven in Midden-Drenthe en in het grensgebied Fryslân-Drenthe-Overijssel.

Op de Utrechtse Heuvelrug leeft een solitaire wolf,  GW3237m. Deze wolf wordt sinds mei 2023 met DNA op de Utrechtse Heuvelrug aangetoond. Volgens Bij12 is sinds begin januari 2024 9 keer een wolf gezien in Utrechtse Heuvelrug en zijn 1 keer wolvenkeutels aangetroffen. 

GW3237m is een nakomeling van de Noord-Veluwe roedel. Deze wolf is ook vrij goed op individuele kenmerken te herkennen doordat hij honden benadert en daarbij goed op de foto komt. Naast GW3237m wordt er een tweede wolf waargenomen op de Utrechtse Heuvelrug: GW3425m. De wolven zijn nooit samen op één camerabeeld gezien. Bron: https://www.bij12.nl/onderwerp/wolf/