23 maart - Symposium 'The Last German Emperor's Colonial Art'


DOORN Op zaterdag 23 maart 2024 organiseert Museum Huis Doorn een symposium over de koloniale kunst van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. De voertaal van het symposium zal Engels zijn. 

Museum Huis Doorn startte i.s.m. de Universiteit Utrecht een herkomstonderzoek naar eigen collectie-items die mogelijk een koloniaal verleden hebben. Tijdens dit onderzoek zijn onverwachte verhalen aan het licht gekomen, met betrekking tot de Duitse keizerlijke familie, Duits koloniaal beleid, en ook de Eerste Wereldoorlog. Zo ontdekten we de verborgen verhalen achter een serie kostbare Chinese lakpanelen, rechtstreeks uit de Verboden Stad in Beijing. En konden we de identiteit achterhalen van een onbekende Afrikaanse koloniale soldaat. In het symposium staan de volgende onderwerpen centraal:

  • Koloniale kunst
  • Kolonialisme en WOI in het museum
  • Hedendaagse implicaties Duits koloniaal verleden
Tijdens dit symposium spreken vooraanstaande experts uit de museumwereld, zoals een vertegenwoordiger van de Staatliche Museen zu Berlin en het Rijksmuseum in Amsterdam. En ook de ambassadeur van Duitsland, Dr. Cyrill Nunn en de ambassadeur van Namibiƫ, Dr. Mekondjo Kaapanda-Girnus.


Praktische informatie
Zaterdag 23 maart 2024, 13.00-18.00 uur, Academiegebouw Universiteit Utrecht Domplein 29. Tickets: € 25,- (studenten: € 10,-) Voor meer informatie zie huisdoorn.nl/symposium. Reserveren is mogelijk t/m 15 maart.