A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht

REGIO De Galecopperbrug in de A12 bij Utrecht is op zaterdag 6 april, zaterdag 13 april en zondag 14 april richting Arnhem van 08.00 tot 20.00 uur volledig afgesloten voor het verkeer. De weg onder de brug (Papendorpseweg) is dan ook afgesloten voor auto- en fietsverkeer. Weggebruikers dienen rekening te houden met 60 minuten extra reistijd. Het verkeer richting Den Haag ondervindt geen hinder van de werkzaamheden.

Omleidingen
  • Verkeer vanuit Amsterdam richting Arnhem wordt omgeleid via de A1 en A27/A30 en vanuit Rotterdam richting Arnhem via de A15
  • Bij Utrecht rijdt het verkeer om via de N230 (Noordelijke Randweg Utrecht) en de A27 ├│f de A2 en A27 (zie ook de omleidingskaart)
  • Bestemmingsverkeer wordt lokaal omgeleid. Fietsers rijden om via de Galecopperdijk

Informatiepanelen en/of gele borden geven de omleidingsroutes aan. Door (weers)omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers voor vertrek de actuele planning te bekijken op www.galecopperbrug.nl.

Sluit niet aan in de file
Vanwege de verwachte hinder adviseert Rijkswaterstaat weggebruikers – waar mogelijk – te reizen met het openbaar vervoer of de fiets. Of de autoreis op een andere dag te plannen.

Werkzaamheden
Tijdens de afsluitingen plaatst Rijkswaterstaat een nieuwe constructie op een van de torens van de Galecopperbrug richting Arnhem. Daarnaast worden buizen bevestigd tussen het brugdek en de nieuwe constructie waar later dit jaar de nieuwe stalen kabels doorheen gaan lopen.

Groot onderhoud tot medio 2025
Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van groot onderhoud aan de Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem. Door groei van het steeds zwaardere vracht- en autoverkeer is de belasting van de brug de afgelopen decennia flink toegenomen. Daarnaast vertonen de stalen kabels die het brugdek dragen roestvorming op de brug richting Arnhem. Om de brug ook in de toekomst veilig te kunnen gebruiken, vindt tot medio 2025 onderhoud plaats. De grootste klus is het vervangen van de stalen kabels.

Verkeershinder in de regio
In 2024 voert Rijkswaterstaat, naast het vervangen van de stalen kabels van de Galecopperbrug, nog andere grote onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio. We vernieuwen het wegdek op grote delen van de A12 en A2, voeren renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen en brengen nieuwe verlichting aan in de Leidsche Rijntunnel (A2). Daarnaast voeren we regulier onderhoud uit, zoals asfaltreparaties en groenonderhoud.