Vmbo-talent debatteert op Revius tijdens Nederlands Kampioenschap Debatteren


DOORN Meer dan honderd vmbo-leerlingen uit heel Nederland gaan vrijdag 19 april in debat tijdens het NK Debatteren op het Revius Lyceum in Doorn. Tijdens deze 15e editie debatteren ruim twintig scholierenteams uit heel Nederland om de titel ‘Nederlands Kampioen Debatteren’. 

“De formatiedebatten zijn in volle gang en de Europese verkiezingen komen eraan, maar ook scholieren zijn volop aan het debatteren. Samen gaan ze op een respectvolle manier in gesprek over maatschappelijke thema’s en werken ze aan hun zelfvertrouwen.” Aldus Josje van der Meer, directeur van organisator Stichting Nederlands Debat Instituut.

Op het NK Debatteren vmbo wordt de zogeheten Freeze & Go debatvorm gehanteerd. Van der Meer: “Deze bestaat uit een openingsspeech, een open debat en een afsluitende eindspeech. Eén team is voor en één team is tegen de gegeven stelling. Ze debatteren onder meer over politici die moeten meelopen met vmbo-leerlingen op school. Aan welke kant deelnemers staan krijgen ze pas vlak voor het debat te horen. Door te werken met een opgelegd standpunt dagen we leerlingen uit om zich te verplaatsen in verschillende meningen en opvattingen. We zoeken dus de verbinding op in tijden van polarisatie. ”

De debatteams moeten vervolgens de jury overtuigen waarom hun standpunt het sterkst is. “De jurypoule bestaat uit een grote groep mensen uit het bedrijfsleven, onderwijs, politiek en andere (oud)debaters. Zij beoordelen de teams op presentatie, argumentatie en teamwork. Goed naar elkaar luisteren en onderbouwd reageren zijn daarbij belangrijke leerpunten.”

Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert het NK Debatteren ook voor de onderbouw, havo/vwo en mbo. Meer informatie vind je op: www.schooldebatteren.nl