24 april - Blues in Wijk geeft Wijk al 15 jaar het beste van de blues


Vrijdagavond 24 april 2009, café Ome Ko Wijk bij Duurstede. Drie maanden na de eerste gesprekken wordt de officiële start van BluesinWijk bekend gemaakt. JazzbyDuurstede voegt een bluespodium toe aan hun jaarlijkse festival en BluesinWijk neemt daar de blues voor zijn rekening. Bluesliefhebbers Frans Hoving, Anton Winkel en Arie Verheul vertellen de lokale pers vol trots over hun droom om topblues naar Wijk te halen via deelname aan het toenmalige muziekfestival JazzbyDuurstede.

Het bluespodium op 6 juni in de Muntstraat naast het toenmalige Museum Dorestad sloeg vanaf het eerste moment aan bij het publiek. Vijf bluesbands van internationale allure. Dat was nog niet eerder vertoond. Al snel volgden bluesoptredens in theater Calypso, in de café’s en groeide de bluesclub stap voor stap uit tot een begrip in Wijk en omgeving en dat alles werd mede mogelijk gemaakt door vrienden en sponsors. Vijftien jaar later staan er maar liefst 150 bluesevenementen in allerlei vormen op hun conto. Ze sleepten twee prijzen in de wacht, haalden alle winnaars van de Dutch Blues Challenge naar Wijk en gaven de complete ‘Eredivisie’ van de Nederlandse blues een podium. (Cuby + Blizzards, Julian Sas, Flavium, Livin’Blues Experience, Barrelhouse, Bintangs, Magic Frankie).

Verjaarsfeest bij Ome Ko. Woensdag 24 april 2024 zijn ze weer terug in café Ome Ko, de plek waar het exact 15 jaar geleden allemaal begon. ’s Middags blikken ze met alle (oud)vrijwilligers terug en ‘s avonds is er een besloten feest met natuurlijk een prima bluesband.