Klimaatactivisten blinddoeken Vestdijk: apathie in het aanzicht van een groot verlies


HEUVELRUG Scientist Rebellion (SR) heeft samen met Extinction Rebellion (XR) Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg zondagochtend het standbeeld van Simon Vestdijk op het plein bij het gemeentehuis in Doorn geblinddoekt.

Vestdijk schreef in De Koperen Tuin over apathie in het aanzicht van een groot verlies: "Het ongeneeslijke verdriet dat nu mijn enige bezit was geworden, en dat ik niet eens meer zou kunnen missen". Het staat symbool voor de bevriezing waar we in kunnen komen als we overweldigd worden door wat er om ons heen gebeurt en we ons machteloos voelen er nog iets aan te doen. We blijven liever hangen in wat we kennen dan dat we de waarheid onder ogen zien en daarbij creatief de actie ondernemen die nodig is.

Dit is de eerste actie van Scientist Rebellion in de Gemeente Utrechtse Heuvelrug in samenwerking met de enkele maanden geleden opgerichte lokale groep Extinction Rebellion Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg die eerder al twee keer een klimaatalarm organiseerde. Deze "Statue Sunday" actie van SR is onderdeel van een wereldwijde campagne van wetenschappers om hier op een andere manier aandacht voor te vragen.

XR, waaraan SR is gelieerd, bestaat uit mensen uit alle hoeken van het land van verschillende leeftijden en achtergronden. Het zijn ouders, grootouders en kinderen die deel uitmaken van deze internationale beweging die strijdt voor een leefbare en rechtvaardige planeet. Wat hen bindt is een diepe zorg vanwege de klimaat- en ecologische crisis en het leven op aarde.