4 juni | Symfonie van de BiodiversiteitDOORN van 4 - 27 juni vindt in de hal van het cultuurhistorisch Doorn de expositie ‘Symfonie van de biodiversiteit’ plaats. Deze wordt 3 juni geopend door wethouder Haaxma.

De tentoonstelling is bedacht en ontwikkeld door Chantalla Pleiter, kunstenaar, theatermaker, performer uit Groningen. „De biodiversiteit is de rijkheid van soorten in ons ecosysteem. Als we biodiversiteit benaderen als geluid en elke plant een eigen toon of klankkleur heeft, dan kan je met de rijkheid van de biodiversiteit componeren wat je maar wilt”, zegt Chantalla Pleiter. „Als we die rijkheid verliezen houden we nog maar een paar tonen over en kun je veel minder componeren. Het belang van biodiversiteit proberen we tot uitdrukking te brengen met deze expositie.”

De expositie is interactief. In de hal van het Cultuurhuis vind je negen sokkels met daarop inheemse planten die veel voorkomen of die met uitsterven bedreigd worden. Elke plant heeft zijn eigen geluid. Om het verhaal en het geluid te kunnen volgen, krijg je een tablet en een koptelefoon (die tijdens openingstijden van de bibliotheek beschikbaar zijn), of je gebruikt je eigen smartphone. Als je de app downloadt, kun je zelf de planten tot leven roepen en hun verhalen en geluid beluisteren. Neem wel oortjes of een koptelefoon mee! 

De expositie heeft verschillende prijzen gewonnen. De expositie Biodiversiteit in Augmented Reality is financieel mogelijk gemaakt door RNHB en gemeente Utrechtse Heuvelrug in nauwe samenwerking met Maja van Eijndthoven, cultuurcoach Utrechtse Heuvelrug.

Gelijktijdig met deze tentoonstelling is op de galerij en in de Cantina van het Cultuurhuis een expositie van werken die geïnspireerd zijn op biodiversiteit: foto’s, aquarellen en ecodoeken. De openingstijden van de exposities zijn gelijk aan die van de bibliotheek in het Cultuurhuis.

De tentoonstelling ‘Symfonie van de biodiversiteit’ is georganiseerd door de werkgroep biodiversiteit van GoedVolk. Voor meer informatie kijk op www.iedereenisgoedvolk.nl/event-details/symfonie-van-de-biodiversiteit