Utrechtse Heuvelrug koploper isolatiesubsidies

Inwoners van Utrechtse Heuvelrug visten daarentegen het vaakst uit de subsidiepot als het gaat om betere woningisolatie. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster, op basis van data van de Regionale Klimaatmonitor en het CBS.

Subsidies voor isolatie worden toegekend per vierkante meter woonoppervlak dat geïsoleerd wordt. Vooral inwoners van Utrechtse Heuvelrug wisten hiervoor de weg naar het subsidieloket te vinden. Zij vroegen voor maar liefst 8,9 procent van het totale woonoppervlak isolatiesubsidie aan.

De mogelijkheid om subsidie aan te vragen neemt voor veel Nederlanders een belangrijke drempel om elektrisch te gaan verwarmen weg. Een warmtepomp is in aanschaf immers aanzienlijk duurder dan een nieuwe cv-ketel. Volgens de site van de Rijksoverheid dekt een subsidie gemiddeld 30 procent van de kosten. Bovendien is dit jaar de energiebelasting op gas gestegen en die op elektriciteit juist afgenomen. Slimster becijferde eerder al dat dit de terugverdientijd van een warmtepomp met twee jaar inkort. Ook blijft de salderingsregeling in elk geval tot 2027 behouden, wat voor huishoudens met zonnepanelen een extra voordeel betekent. Bron: Slimster